Onze hotelportier Nico

Maak kennis met...

Hotelportier_Hotel_New_York_Nico

Nico Prins

Nico is 62 jaar oud en is geboren en getogen in Rotterdam. Hij is ongehuwd, maar deelt al 25 jaar zijn leven met een heel fijne partner. Heeft geen kinderen, wel twee broers, drie zussen en veel neefjes en nichtjes. Ook Nico vindt kamer 407 met dakterras het allermooiste plekje binnen Hotel New York. “Het is niet de meest luxe kamer, maar het uitzicht is fenomenaal en het dakterras is eindeloos.” Hij vertelt dat je als Hotelportier naar je werk kan komen en gaan zonder enige vorm van stress en je de hele dag met een gulle en gastvrije glimlach mag rondlopen.

Nico vertelt...

Waarom ben je gaan solliciteren als Hotelportier?

“Ik was mijn carrière als professioneel verhalenverteller aan het afbouwen. Ik was al dat gesjouw langs festivals en gerij door het hele land om je werk te doen na al die jaren wel een beetje zat. Dat moet overgelaten worden aan jonge mensen die dat leuk vinden. Niet meer aan mensen van mijn leeftijd. Ik was lang aan het oriënteren op iets in Rotterdam om mijn boterham mee te verdienen. Toen werd ik geattendeerd vanuit mijn netwerk op de vraag vanuit Hotel New York naar een Hotelportier met een verhaal. Een buitenkans die ik direct aangegrepen heb. Hier kan ik mijn complete verhaal kwijt over verleden, heden en toekomst van de stad Rotterdam en dat in  een pand met grote industriële cultuur, historische waarde, tussen de stadshavens van Rotterdam.”

 

Wat vind je het leukste aan de functie als Hotelportier?

“Het is leuk werk, of je het druk hebt of niet. Het allerfijnste is dat je kan komen en gaan zonder enige vorm van stress en je als portier eigenlijk de hele dag met een gulle en gastvrije glimlach mag rondlopen. Verder is het ook goed voor je ego, vanwege de vele opmerkingen: hoe mooi je erbij staat en gasten willen vaak met je op de foto.”

 

Wat is het meest bijzondere moment wat je tot nu toe hebt meegemaakt als Hotelportier?

“Dat is een lastige. Er zijn veel bijzondere momenten. Wat ik altijd bijzonder blijf vinden is het begeleiden van gasten naar hun kamer. Zeker als ze één van de suites geboekt hebben en niet weten waar ze terecht komen. Ook het geven van rondleidingen is bijzonder en dan het opbouwen van de “gewone” kamers naar de suites. Een andere bijzondere ervaring is altijd als je gaat omkleden van kostuum naar je eigen kleding en je de lobby inwandelt en merkt dat gasten je niet meer herkennen. Ik moet dan altijd erg mijn best doen om me als “normaal” mens te gedragen.”

 

Wat is het meest ludieke moment wat je tot nu toe hebt meegemaakt als Hotelportier?

“Het meest ludieke moment vond een keer plaats op een zaterdagavond.”

“Ik sta buiten voor de hotelingang als drie dames op me afkomen, die gezellig aan het stappen zijn. De dames komen al kwebbelend en gebarend op me af en ze vragen: “Wij lezen net op een bord dat we u alles konden vragen, klopt dat?” Dus ik kijk de dames aan en schat de situatie in. Een voorzichtig diplomatiek antwoord: “Nou dames, alles is veel, maar je kan mij veel vragen.” Vervolgens schuiven de twee langste dames, de kleinste naar voren en vragen: “Kunt u haar een leuk verhaal vertellen?” Nou ben ik verhalenverteller van beroep dus dat is geen probleem. Ik wend mij vervolgens tot de kortste dame en vraag haar wat voor verhaal ze wil horen. Terwijl zij antwoordde dat dat niet zoveel uitmaakt, draaien de andere twee dames zich om en verdwijnen zonder iets te zeggen om de hoek van het gebouw.

Om een lang verhaal kort te maken: ik heb de jongedame een grappig verhaal verteld, een verhaaltje van een paar minuten, waarvan ik weet dat vrouwen het leuk vinden. Tot mijn grote opluchting bleef ze luisteren en ze lag helemaal in een deuk. Waarna de twee langere dames weer tevoorschijn kwamen. Ze kijken hun vriendin aan en één van hen keert zich naar me toe en zegt met verwondering in haar stem dat ik had waargemaakt wat er op het bordje geschreven stond. Ze zouden die avond gaan stappen, maar de kleinste was tot nu toe chagrijnig en knorrig geweest en ze zochten iets om haar op te vrolijken. Een van de vriendinnen zei tegen mij: “U doet dat zomaar ff.” Ze wendde zich tot haar vriendinnen en zei: “zie je nou wel dat Hotel New York een bijzondere plek is!” Giebelend lopen ze de Wilhelminapier op, mij achterlatend met een grote grijns op mijn gezicht.

 

Als je de functie van een Hotelportier in één woord kan beschrijven, welk woord zou dat dan zijn?

“Dat kan niet, maar omdat je zowel de gasten als je collega’s zoveel mogelijk van dienst bent, ben je eigenlijk een dienaar.”

 

Welke vaardigheden en/of eigenschappen heb je nodig als Hotelportier?

“Je moet beschikken over een goede gezondheid en in staat zijn de hele dag op je klauwen te blijven staan met een glimlach op je gezicht. Daarnaast moet je alert zijn, snel situaties in kunnen schatten, mensenkennis hebben, gedienstig zijn maar ook de touwtjes in handen kunnen en durven nemen. Ook moet je beschikken over goede  manieren en rustig blijven onder alle omstandigheden. Verder moet je een gastheer zijn, die begrijpt dat gulle gastvrijheid kan bestaan uit een klein gebaar bij de één en volop aandacht bij de ander. En collegialiteit is zeer belangrijk.”

 

Wat vind je het mooiste aan Hotel New York?

“De manier waarop het gebouw is omgetoverd tot een uniek hotel-restaurant. Waarbij meer dan uitstekend gebruik is gemaakt van de bestaande gegevens als gebouw, geschiedenis en locatie. Het is geen 4-sterrenhotel, Hotel New York stijgt boven alle sterren uit. Alleen al door dit gegeven.”

 

Wat is de mooiste plek in Hotel New York volgens jou?

“Ik denk kamer 407 met het dakterras. Het is niet de meest luxe kamer, maar wel lekker groot en ruim met een heerlijk groot bed en een ruime lounge hoek. Het uitzicht is fenomenaal en het dakterras is eindeloos. Daarnaast is de kamer lekker ruim met goede voorzieningen. Wat ik speciaal vindt is dat als je naar het toilet gaat de wc weer gewoon een plee is uit een gewone woning, zoals er zoveel stonden op Zuid, heerlijk!”

Afleveringen
Ontdek Hotel New York met...

Dagboek van de Hotelportier

Benieuwd naar Nico zijn verhalen? Bekijk dan het dagboek van de hotelportier.

Dagboek