Een goed glas Wijn

Een goed glas wijn

Goedendag wijnliefhebber!

Wij vinden het hoog tijd om onze gasten mee te nemen achter de schermen bij NY Basement en een idee te geven waarop bepaalde keuzes omtrent de wijn(kaart) gebaseerd zijn.

Mijn naam is Sabrina Mans, werkzaam als gastvrouw van NY Basement. NY Basement is het restaurant binnen Hotel New York, welke zich bevindt in het souterrain van het karakteristieke pand. Bij ons waan je je weer terug in de sfeer van het vooroorlogse Manhattan. Naast de bijzondere cocktails die er worden geserveerd, kun je er uiteraard ook terecht voor een goed glas wijn.

NY Basement-proefgroep

Dagelijks draag ik zorg voor het reilen en zeilen van dit unieke restaurant en houd ik mij dus ook bezig met de wijnen. Ik heb diverse vakopleidingen met positief resultaat afgerond en blijf nog elke dag nieuwsgierig om te leren. Één van de leukste aspecten van wijn is natuurlijk het proeven. Je kan dit alleen doen, bijvoorbeeld op een zondagmiddag met wat zwoele jazz klanken op de achtergrond, om op deze manier jezelf volledig te verliezen in de geur en smaak van de wijn. Máár het kan natuurlijk ook met een proefgroep. Onlangs hebben wij de ‘NY Basement-proefgroep’ opgericht. Het voordeel van proeven met andere mensen om je heen, is dat er veel meer ‘ontdekkingen’ worden gedaan. Iedere individu proeft anders en kan soms net datgene benoemen waar jij maar niet op kwam.

Een goed glas

Iets wat ook van belang is, is het type glaswerk van waaruit je proeft. Natuurlijk is het niet erg als je je Chardonnay op de camping of in je zonnige tuin, uit een bistro glas drinkt. Gezelligheid en het weer hebben uiteraard ook invloed op hoe jouw wijn op dat moment smaakt, hier kan soms geen glas tegen op! Tóch is het leuk om te weten dat diezelfde Chardonnay, zich van een hele andere kant laat zien, wanneer je deze uit een glas drinkt waarin hij de ruimte krijgt om zich te ontwikkelen.

De grootte en vorm van het glas bepalen hoe en waar de wijn in je mond terecht komt. Dit heeft automatisch invloed op jouw smaakbepaling. Wijnen met complexe aroma’s hebben ‘lucht’ nodig om er voor te zorgen dat deze aroma’s tot leven worden gebracht, hiervoor gebruik je dus grote brede glazen. Tegelijkertijd zijn deze brede glazen niet geschikt voor wijnen met veel zuren (denk aan Sauvignon Blanc). Wanneer je een slok neemt uit een glas met een breed vlak, komt deze namelijk als eerste terecht op het midden van de tong. Daar waar je precies de zuren als eerste en sterkste proeft. Dit zorgt voor een minder prettige ervaring en word je negatief beïnvloed door het type glas.

Nu is het uiteraard aan jullie zelf om op ‘ontdekkingsreis’ te gaan in de wondere wereld van glaswerk.
Wijn leren drinken, begint bij het kiezen van het juiste glaswerk. Eerst proeven, dan geloven!

Sabrina