De geschiedenis van
Hotel New York

hotel_new_york_rotterdam_extpier4

Hotel New York

Vanaf 1901 staat het iconische gebouw op de Kop van Zuid te schitteren. Waar vroeger de Holland Amerika Lijn gehuisvest was, huist nu het hotel-restaurant Hotel New York. Een gebouw met een grote geschiedenis. We nemen je graag mee terug in de tijd met gedenkwaardige momenten.

Hotel New York door de jaren heen

Een reis door de geschiedenis

1872     Opening Nieuwe Waterweg, de verbinding met de Noordzee.

1873     Oprichting Nederlandsch-Amerikaansche Stoomvaart Maatschappij (NASM) door Antoine Plate en Otto Reuchlin.

1896     De naam Holland Amerika Lijn wordt vastgelegd.

1901     Het administratiegebouw, ontworpen door J. Muller en C.M. Droogleever Fortuyn, wordt opgeleverd.

1908     De bouw van een magazijn aan de achterzijde.

1913

Het kantoor werd uitgebreid met een 38 meter hoge toren, ontworpen door C.B. van der Tak.

1917     Nadat in 1917 een tweede toren was gebouwd werd een nieuwe gevel toegevoegd tot de vorm zoals we die nu kennen als Hotel New York.

1971     Door toenemende concurrentie van de luchtvaart besluit de HAL de dienstregeling op New York te beëindigen en concentreert zich meer op de cruisevaart vanuit Amerika.

1977     De HAL verhuist naar Seattle.

1984     De HAL verkoopt het administratiegebouw aan een projectontwikkelaar.

1988     In 1988 nemen krakers bezit van het gebouw. Een jaar later besluit de gemeente Rotterdam het te kopen voor 26 miljoen gulden.

1991

Met steun van de gemeente Rotterdam verbouwen horecaondernemers Daan van der Have, Hans Loos en Dorine de Vos het leegstaande HAL-gebouw tot hotel-restaurant. De totale kosten bedragen 12 miljoen gulden.

1993     Op woensdag 5 mei wordt Hotel New York officieel gedoopt, door het stukslaan van een fles champagne tegen de gevel.

1993      Voor een betere bereikbaarheid van Hotel New York wordt de Watertaxi opgericht.

1996      Opening Erasmusbrug, waardoor het centrum en de Wilhelminapier direct met elkaar worden verbonden en de ontwikkeling van de Wilhelminapier in een stroomversnelling raakt.

2001      De bekende Rotterdamse horeca-ondernemers Aryan en Willem Tieleman nemen de exploitatie van Hotel New York over.

2001      Het monument ‘Lost Luggage Depot’ van jef Wall wordt onthuld. De partij koffers in een rek symboliseert het vertrek van honderdduizenden emigranten, die ooit vanaf deze plek een nieuwe toekomst tegemoet gingen.

2006     Hotel New York wordt geëxploiteerd door Harry en Jennifer Westers van WestCord Hotels.

2008     Het voormalige vlaggenschip van de Holland-Amerika Lijn, het ss Rotterdam, wordt afgemeerd in de Maashaven. In 2013 wordt het schip ook toegevoegd bij WestCord.

2016      Op 7 oktober vierde KLM haar 97e verjaardag. Traditiegetrouw brengen ze het nieuwe Delfts Blauwe KLM huisje uit. Hotel New York in Rotterdam is gekozen tot het 97ste KLM-huisje.

2018     Hotel New York bestaat 25 jaar en dat hebben we groots gevierd.