Het personeel

Vijf keer 25

Vijf keer 25

25 jaar Hotel New York betekent 25 jaar herinneringen en anekdotes. Collega’s van het prille begin over de start, de unieke sfeer, de ontwikkeling én bijzonderheden van een kwart eeuw Hotel New York…

Joost van Dam

Functie: Chef Gerant
Gestart:  oktober 1996 en augustus 2004
Favoriete gerecht: Inktvisringen, bitterballen, oesters of tonijn. Afhankelijk van de gelegenheid en het gezelschap!
Favoriete kamer: 485. Het ‘Pluk van de Petteflat-gevoel’ in het torenkamertje is echt uniek!

Joost van Dam

Van een oma uit Crooswijk tot de Koning zelf… Hotel New York is uniek doordat zowel de sfeer als de kaart iedereen aanspreekt. Het is een instituut dat heel Nederland kent. Gemêleerd, misschien een beetje rumoerig, maar nooit overbevolkt of té toeristisch. Die goede sfeer maken we met elkaar. Het is verbazingwekkend wat een leuke lui hier toch altijd werken! Bijzondere herinneringen? Dat zijn er heel wat: de avond van 9/11 waarop we met enkele Amerikaanse gasten aan de buis gekluisterd waren, het bezoek van de Amerikaanse president aan Rotterdam, Nederland – Brazilië kijken met NOS-medewerkers die hier waren voor het Tour de France-programma en natuurlijk: mijn eigen huwelijk! Wat ik ook nooit vergeet, is de reactie van een man op zijn eigen verjaardagsfeest: ‘Leuk en aardig die hapjes, maar dat heeft mijn vrouw geregeld. Heb je ook gewoon bier en bitterballen?’ Om er dan voor alle partijen alsnog een heerlijk feest van te maken, is het mooiste wat er is!’

Robert Ottevanger

Chef de Partie/ ontbijt
Gestart: 1993, een dag nadat  Feyenoord kampioen werd
Favoriete gerecht: mosselen, asperges, erwtensoep en natuurlijk de desserts en het gebak
Favoriete kamer: de oude directievertrekken

Robert Ottevanger

‘Hotel New York was de eerste horecazaak op de pier. Toen ik hier kwam werken hield het leven na Rijnhaven op. In de afgelopen 25 jaar is er zoveel bijgebouwd. En ook binnen Hotel New York is er veel veranderd. Er kwam steeds meer structuur, want in het begin kon en mocht alles. Wat dacht je van het illegale visrestaurant!? Er is de afgelopen jaren ook veel verbouwd. De kamers, de keuken op het terras en natuurlijk NY Basement in de kelder… Echt geweldig! Het is niet voor niks dat mensen hier graag komen. Ook artiesten en andere grootheden. Neem Herman Brood of Anouk die haar cd naar Hotel New York vernoemde. Maar ook koninklijk bezoek van Willem Alexander, Maxima  en Prinses Mabel. Als je bij Hotel New York werkt, is eigenlijk niks vreemd meer!’

Aal en Ellen

Hoofd Huishoudelijke Dienst
Gestart: 7 november 1994 en 7 september 1997
Favoriete gerecht: De medium gebakken tonijn, de garnalenkroket en de inktvisringen.
Favoriete kamer: 2.05, 2.07 en 4.07

Aal en Ellen

‘Lunchen met je oma, een zakendiner, feestje of vergadering… Hotel New York is informeel, laagdrempelig en vooral divers. Dat maakt het uniek. Rondom het hotel is er natuurlijk veel veranderd door de jaren heen: van oude pakhuizen naar wolkenkrabbers en van een containerbar met oleanders en olijfboompjes naar een schitterend terras met eigen keuken. We hebben alle ontwikkelingen van dichtbij meegemaakt. We hebben ook de nodige ‘Celebrities’ ontmoet. Jeroen Krabbé bijvoorbeeld die handtekeningen op servetten uitdeelde en Marlies Dekkers met een modeshow in het café-restaurant. De modellen liepen in lingerie over de loper! Het gekste wat we hebben meegemaakt? Een Amerikaan die ons restaurant aanzag voor de personeelskantine. En natuurlijk de zoektocht naar een verloren ‘apenvinger’ (een soort talisman) van avonturier en schrijver Redmond O’Hanlon!’

Hans Kortland

Hoofd Technische Dienst
Gestart: 25 jaar geleden
Favoriete gerecht: De meeste oesters en de gegrilde tonijn
Favoriete kamer: 2.05

Hans Kortland

‘De prettige werksfeer, het prachtige gebouw, de locatie en de wisselende stroom mensen… Ik ga al 25 jaar met veel plezier naar mijn werk! In het begin was het vooral ‘pionieren’. Alles ontdekken en doen. Er mocht en kon heel veel! Het illegale visrestaurant is bijvoorbeeld nóg een begrip. We hebben het twee keer verhuisd. Eerst over land en later met een drijvende kraan van de Maas- naar de Rijnhavenzijde. Bijzondere herinneringen zijn er bijna te veel om op te noemen: de opening, het feest rondom het 10-jarig bestaan, mensen in de rij aan de ontbijttafel van Herman Brood om een placemat-tekening van hem te bemachtigen, de zwerver die een aantal nachten in trappenhuis Zuid ‘logeerde’ en zich een matras en lakens had toegeëigend… Bij Hotel New York is geen dag hetzelfde!’

Peter Houben

Controller
Gestart: 1 april 1993
Favoriete gerecht: De tonijn, vooraf gegaan door de sashimi
Favoriete kamer: 1.05 en 2.07

Peter Houben

‘We zijn 25 jaar! Hotel New York en ik. Dat had ik nooit verwacht toen ik in 1993 begon. We waren pioniers zonder hotelervaring. Zo’n project mee ontwikkelen in een fantastisch historisch pand in een nieuw vorm te geven stadsdeel… het maakt Hotel New York ook een beetje mijn ‘kindje’. De dag van de opening is me dan ook altijd bijgebleven. Het was zo bijzonder! En dat is het nog steeds. Hotel New York is voor iedereen. Uniek en tijdloos. Daar ben ik trots op. En die trots deel ik graag met anderen, zowel zakelijk als privé. Vrijdagmiddagborrels, diners met familie, mijn 50e verjaardag in de Bibliotheek, overnachtingen met vrienden, familie en bekenden… Inmiddels heb ik zelfs kinderen die in het hotel werken. Hotel New York loopt als een rode draad door ons gezin en leven.’

Tekst: Stefan van Ewijk
Foto: Ferdy Collewijn

#12 Riek Bakker

De reuzin van Rotterdam. Koningin van de Kop. Baas van de Maas. Er is waarschijnlijk niemand die zoveel eervolle bijnamen aan Rotterdam ontleent als ‘stedendokter’ Riek Bakker.

Lees verder