Cisca van Bommel

Foto's van vroeger en nu

In haar jeugd kwam ze regelmatig langs op de kade om met haar vader naar het kantoor van de Holland Amerika Lijn te gaan waar hij werkte. Daar begon de liefde voor dit stukje geschiedenis van Rotterdam. In 1989 ging ze terug naar de Wilhelminapier om te kijken of ze er foto’s kon maken. Dat viel tegen, want de pier was afgesloten met hekken en er stonden portiersloges. Na een paar keer proberen kreeg ze toch toestemming op foto’s te maken van het verlaten pand. Cisca vertelt, “Wat ik daar aantrof was bedroevend. Plafonds naar beneden gekomen, kapotte lambriseringen, dode duiven all over the place en ander leed. De kelder lag vol met bouwmaterialen. Ik heb een aantal foto’s gemaakt, maar het was toen erg behelpen.”

In al die jaren heeft Cisca prachtige foto’s gemaakt binnen Hotel New York en speciaal voor dit jubileum ging ze terug. Om die oude foto’s van toen nog een keer te maken. Het verhaal van de metamorfose van Hotel New York door de lens van Cisca van Bommel.

Fotograaf: Cisca van Bommel

Voor en na de verbouwing

#20 Paul van de Laar

Paul van de Laar is directeur van Museum Rotterdam en bijzonder hoogleraar stadsgeschiedenis aan de Erasmus Universiteit. Hij kent Hotel New York door en door. Zowel vakmatig als privé.

Lees verder