Paul van de Laar

Icoon van trots Rotterdam

Paul van de Laar is directeur van Museum Rotterdam en bijzonder hoogleraar stadsgeschiedenis aan de Erasmus Universiteit. Hij kent Hotel New York door en door. Zowel vakmatig als privé.

Hij was meteen enthousiast toen het idee ontstond om ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan een expositie in te richten in Museum Rotterdam. Van 4 mei tot en met 1 november 2018 is daar Hotel New York, Story of Pioneers te zien.

Hoe belangrijk is Hotel New York voor Rotterdam?

“Het gebouw, de Holland-Amerika Lijn en de locatie zijn zó verbonden met Rotterdam… Ze maken deel uit van het collectieve geheugen van de Rotterdammers. Iedereen heeft wel een familielid dat er heeft gewerkt of vanaf de pier is geëmigreerd. Zelfs mensen van buiten de stad weten van deze plek en zijn betekenis. Dat is een fenomenale prestatie.”

Hoe is uw belangstelling voor Hotel New York ontstaan?

“Ik ben in 1991 gepromoveerd op de financieringsverhoudingen in de Rotterdamse maritieme sector. Een van de bedrijven die ik daarvoor onderzocht was de Holland-Amerika Lijn. Een fascinerend bedrijf; de hele ontwikkeling van Rotterdam is ermee verbonden. Net als een groot gedeelte van onze migrantengeschiedenis.”

“En met die plek is ook nog eens de herontwikkeling van Rotterdam, van het waterfront, begonnen. Dat gebouw is daarvan hét icoon. Toen ik later stadshistoricus werd, ben ik me gaan verdiepen in die herontwikkeling en het imago van de stad. Daar speelden de plek en Hotel New York ook een belangrijke rol in. Hotel New York heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan het trotse Rotterdam, dat nu zo in de lift zit en tot ver over de grenzen populair is. Voor TV Rijnmond heb ik in 2015 de serie Verhalen van Staal en Steen gemaakt. Eén van de afleveringen ging over Hotel New York.”

Is die fascinatie puur vakmatig?

“Nee, ook privé. Hotel New York bestaat 25 jaar en zo lang kom ik er al. Nog vaker sinds ik in 2000 van de binnenstad naar de Kop van Zuid verhuisde. Visite zei in het begin vaak: `Wat moet je nou op die Kop van Zuid?´ Dan namen we hen mee naar Hotel New York en wisten ze genoeg.”

En wat eet u dan het liefst?

“Het was en is dé plek in Rotterdam om heerlijke Fruits de Mer te eten. Ik kom er nog steeds geregeld. Het is best bijzonder in de horeca als een zaak zo lang zó succesvol is. En dat blijft Hotel New York zeker ook de komende 25 jaar nog.”

Tekst: Martin Dekker
Foto: Ferdy Collewijn

#21 New York Barbershop

Bijna een jaar nadat Hotel New York zijn deuren opende, vestigde zich in het pand de New York Barbershop. De stijlvolle zaak bleek al snel een schot in de roos. Nog steeds is het voor een trouwe vaste schare ‘gasten’.

Lees verder