New York Barbershop

Barbier op de pier

Bijna een jaar nadat Hotel New York zijn deuren opende, vestigde zich in het pand de New York Barbershop. De stijlvolle zaak bleek al snel een schot in de roos. Nog steeds is het voor een trouwe vaste schare ‘gasten’ de favoriete plek om hun haar, baard en snor te laten stylen.

Toen Graziano Pellè van 2012 tot 2014 bij Feyenoord speelde en zijn haar liet knippen door eigenaar Robert Lagerman, wilden alle jongens zo’nzelfde kapsel als de Italiaanse spits. “We hadden de Pellè-coupe samen uitgekozen: een Clark Gable-kapsel met ingeschoren scheiding. Heel klassiek”, vertelt Lagerman. Samen met zijn vrouw en zakelijk partner Anne bracht de ondernemende barbier ook een eigen haarpommade naar eigen formule op de markt: Corleone. “Die verkopen we inmiddels over de hele wereld.”

1884

Lagerman komt uit een familie met een lange kapperstraditie. Al in 1884 begon zijn overgrootvader een herenkapsalon in het centrum van Rotterdam. Ruim honderd jaar later, in 1990, bedacht Lagerman een heel nieuw concept op basis van de ouderwetse barbershop, niet wetend dat hij daarmee een trend zou zetten. Hij opende aan de Oude Binnenweg een zaak waar het vakmanschap en de aandacht van de klassieke barbier gecombineerd werden met een gemoedelijke, caféachtige sfeer. Een plek waar mannen zich op hun gemak voelen, de tijd nemen voor een praatje en een uitstekende espresso of een biertje drinken.

Het retroconcept werd een succes, en kreeg door heel het land navolging. Binnen een paar jaar openden Robert en Anne een tweede zaak: in Hotel New York. “Toen het hotel opende, dachten wij: ‘Dáár willen we zitten.’ De eigenaren geloofden in ons plan. Op deze plek hadden ze een gym, maar die liep niet. Wij mochten de ruimte naar eigen inzicht verbouwen.”

Speelfilm

De zaak aan de Oude Binnenweg sloot tien jaar geleden, zodat Lagerman zich helemaal op New York Barbershop kon richten. Hij is nu 60 jaar, maar knipt, scheert en snijdt zelf nog steeds. Daarnaast geeft hij over heel de wereld trainingen en demonstraties. Hij is dit jaar zelfs gevraagd voor een rolletje als barbier inde speelfilm The Spider in the Web, met Ben Kingsley en Monica Bellucci.

“Ik wil nog lang doorgaan. Ik heb een mooi vak en een rijk leven. De stoelen zijn de hele dag door bezet. Mooier dan dit kan het niet worden. Het familiegevoel dat we hier hebben, onderling met het personeel maar ook met de vaste klanten, zou ik nooit willen missen.”

Tekst: Martin Dekker
Foto: German Villafane, Villadinamica

#22 Daryl Lieuw-On

Daryl Lieuw-On is de beste Bartender van Nederland. Hij is 12 jaar geleden begonnen als afwasser, glazenhalen en barback. Na 2 jaar wilde hij meer en kon hij bij een Amerikaanse bar in Rotterdam werken waar zijn cocktailcarrière is begonnen.

Lees verder