Beste bartendender van Nederland

Hoe het allemaal is begonnen…

Ik ben bijna 12 jaar werkzaam in de  horeca. Ik begon in een studentencafé als afwasser, glazenhaler en barback. Na 2 jaar wilde ik meer en kon ik bij een Amerikaanse bar in Rotterdam werken Hier is mijn cocktailcarrière eigenlijk begonnen. Na een paar jaar wilde ik iets anders en liet mij ook misschien leiden door mensen die zeiden dat horeca geen echt beroep is. Those people are wrong! Tot ik gebeld werd door een vriend van mij of ik wilde werken in een discotheek. Kort daarna opende de eigenaar een kleine zaak ernaast waarin hij ook een cocktailbar wilde plaatsen. Vanaf dag één was ik weer verkocht en begon ik weer van alles te doen om meer kennis op te doen. Ik kocht veel cocktailboeken en bezocht masterclasses en seminars van andere bartenders.  

En toen kwam je terecht in NY Basement

Een vriend van mij, Dyon Seedorf, heeft de bar opgezet bij NY Basement en vertelde mij over deze interessante plek om te werken. Ik heb altijd in (cocktail)barren gewerkt en nu kwam ik ineens te werken met allemaal getalenteerde mensen op andere gebieden in de horeca. Ik raak enorm geïnspireerd door het keukenteam en gebruik zelfs keukentechnieken in cocktails! 

In november 2017 werd je verkozen tot beste Bartender van Nederland door Entree Magazine. Hoe word je dat?

Het begint bij hospitality! Weet wat gastvrijheid is en waarom je achter de bar staat. Het is leuk als je de mooiste drankjes kan maken, maar als je de gasten niet entertaint met verhalen en  gesprekken dan blijven er weinig mensen aan je bar hangen. Daarnaast moet je er voor zorgen dat je weet wat je achter de bar heb staan aan producten. Je moet weten hoe het gemaakt wordt, waar het vandaan komt, wat het alcoholpercentage is en natuurlijk hoe het smaakt.

Wat is de grote droom van Daryl Lieuw-On?

Ik zou heel graag mijn eigen cocktailbar willen openen in Rotterdam. Als ik een jaar of 50 of 60 ben dan wil ik een klein barretje openen, maar dan ergens op een klein zonnig eilandje op het strand. Overdag een beetje vissen en surfen en dan ‘s avonds gooien we de barbecue aan en drinken we cocktails.

Tekst: Daryl Lieuw-On en Michel van Jaarsveld
Foto: Sam Chan

#23 Watertaxi

Varen op de watertaxi is nog steeds een feest voor Han Verhagen. Hij  doet het sinds het allereerste begin in 1993. Sinds 2005 is Verhagen als voorzitter van Schippers Centrale Rotterdam ook verantwoordelijk voor de dagelijkse bedrijfsvoering.

Lees verder