John Buijsman

“We deden The Passion avant la lettre”

Hotel New York mag dan 25 jaar bestaan, de herinneringen van John Buijsman gaan nog verder terug. De Rotterdamse acteur sliep er namelijk al vóórdat het hotel zijn deuren in 1993 opende. Hij vertelt hoe dat zit.

Toen Daan van der Have, Hans Loos en Dorine de Vos het vervallen pand van de Holland-Amerika Lijn wilden ombouwen tot hotel, nodigden ze relaties uit. Tijdens de rondleiding kregen de gasten een kamer te zien die provisorisch als hotelkamer was ingericht. In het bed lag John Buijsman. “Ik lag daar een soort van te slapen terwijl allemaal mensen kwamen kijken. In een van de directiekamers. Het was niet echt een modelkamer; ze hadden er gewoon een bed neergezet. Veel meer was het niet.”

“Daarna heb ik er wel vaker geslapen, toen het hotel eenmaal open was. Daan vroeg me regelmatig om iets te doen en meestal liet ik me uitbetalen in de vorm van een overnachting. Omdat ik het gewoon hartstikke leuk vond. Dan gingen we lekker een nachtje in zo’n directiekamer slapen.”

Waarvoor werd de acteur zoal ingehuurd door Hotel New York? “Ik herinner me die keer dat ik met Kerst boven de ingang heb gehangen om gasten welkom te heten. Hing ik daar, als zwerver met vleugels en met de Straatkrant in m’n handen. En In 2015 heb ik NY Basement mogen openen. Heel erg leuk om te doen. Daar zit je ook fijn. Weer heel anders dan boven.”

Levende kerststal

In 1994 werkte John Buijsman mee aan een levende kerststal voor de deur van Hotel New York. “Dat ging uit van Radio Rijnmond. Ik was herder Herman. We begonnen op Rijnmond al weken van te voren met een Mariaverkiezing. De winnares moest dwars op een ezel kunnen zitten en heel snel een baby kunnen verschonen.”

“Voor de live-uitzending op kerstavond verwachtten we zo’n 300 mensen bij de kerststal. Toen Wilfried de Jong, die de herbergier speelde, en ik na het omkleden buiten kwamen, stond er 3.000 man! Het werd een magische avond. Zanger Theo Braams was de engel Gabriël, herinner ik me nu. We speelden en zongen en het publiek deed mee. Eigenlijk deden we een soort Passion avant la lettre.”

Hij komt ook nu nog geregeld in Hotel New York. “Vorige week heb ik er nog koffie gedronken. Ik ga daar ook naar de kapper. Het blijft bijzonder… Zowel het gebouw als de plek. Als we gasten van buiten de stad hebben, gaan we er altijd even heen.”

Tekst: Martin Dekker
Foto: Ferdy Collewijn

#19 Cisca van Bommel

In de jaren heeft Cisca prachtige foto’s gemaakt en speciaal voor dit jubileum ging ze terug. Om die oude foto’s van toen nog een keer te maken. Het verhaal van de metamorfose  door de lens van Cisca van Bommel.

Lees verder