Wijnblog 1

De Wijnkaart

De Wijnkaart

Wijn is na bier (hoe kan het ook anders) de meest gedronken alcoholhoudende drank. Nederlanders drinken ongeveer 22 liter wijn per jaar. De één ongetwijfeld (veel) meer dan de ander. Dat zijn dus ongeveer 30 flessen per jaar. Aan elk van die flessen zitten verhalen, aan de ene kant het verhaal van de wijnboer die met het eelt op zijn handen elke dag in de blubber de stijle heuvels van de Mosel langs loopt om te kijken hoe zijn druiven er bij staan. Aan de andere kant sta jij als drinker van diezelfde wijn en de verhalen die je samen met je vrienden en familie maakt tijdens het drinken ervan. In deze reeks van blogs ga ik jullie meenemen naar  die wereld van wijn, sommeliers, de wijnimporteur, beleving, wijn en spijscombinaties,  Hotel New York en alles wat bij wijn komt kijken. Vandaag blog 1: De wijnkaart.

What u see is what u get.

Het samenstellen van de wijnkaart van Hotel New York doe ik nu een aantal  jaar en dat kan soms echt een uitdaging zijn. We werken met een  zomer- en winterkaart, dat houdt voor ons in dat we om de 6 maanden van kaart wisselen. De wijnen moeten dus voor een langere periode beschikbaar zijn, aansluiten bij de (grote) menukaart en vooral betaalbaar blijven. Daarom wordt ervoor gekozen om een duidelijke kaart te maken met de meest bekende druifsoorten en wat spannende uitjes naar de voor sommige wat minder bekende wijngebieden. Vooral niet te moeilijk en geen rariteiten zoals blauwe Chardonnay. What u see is what u get  in Rotterdam en zo ook bij ons. Riesling, Chardonnay, Syrah, Rioja, Rueda en Chablis kent iedere wijndrinker namelijk  wel. Nieuwe wijnlanden en klassiekers gecombineerd dus.

Onder druk.

Dat “what u see is what u get” staat wel onder druk de laatste tijd. Dat heeft voornamelijk te maken met, hoe kan het ook anders, de prijzen in wijnland. Door de slechte oogsten en vroege vorst is een hoop wijn simpelweg veel duurder geworden. Goed voorbeeld is de Bourgogne. De opbrengsten staan door de vroege vorst in april/mei onder druk en de wijnen zijn wereldwijd zeer gewild. Je moet samen met je importeur dus op zoek naar betaalbare alternatieven. Vaak zijn dit wijnen uit een ander gebied, maar wel in dezelfde stijl. Zo hebben we op de huidige kaart bijvoorbeeld Weisser Burgunder (Pinot Blanc) uit Baden (Duitsland). Een supermooie, volle wijn die 18 maanden op getoast hout is opgevoed. Een mooi alternatief als je van die volle dikke Bourgognewijnen houdt als Meursault en Pouilly-Fuissé. Als wijnliefhebber word ik daar erg blij van.

Less is more.

Ik vind dat je met wijn vooral niet te moeilijk moet doen. De lagen in wijn zijn er namelijk voor degene die dat willen, doe maar normaal dan doe je al gek genoeg. Het houdt indirect in dat we ook een relatief kleine wijnkaart hebben met op dit moment 27 wijnen. Dit doen we vooral omdat we het overzichtelijk willen houden voor onze gasten, maar ook het personeel dat de wijn verkoopt. Doe liever de helft goed dan alles voor de helft zal ik maar zeggen.

Zie je op de wijnkaart iets staan waar je meer van zou willen weten of wil je advies over de wijnkeuze? Twijfel dan niet en stel je vraag aan onze kelners of leidinggevend personeel! We vertellen je graag meer! Volgende maand neem ik jullie mee naar onze wijnimporteur!

Groetjes! Maarten

Hotel_New_York_Wijnblog_Maarten_1

Maarten van Doorn

Maarten van Doorn is leidinggevende in het café-restaurant van Hotel New York en onder andere verantwoordelijk voor de wijnkaart en training van personeel. Na het behalen van zijn wijnbrevet in 2017 gaat hij in 2018 beginnen aan de vinologenopleiding aan de wijnacademie.

Restaurant

In welk restaurant in Rotterdam kun je beter eten en drinken dan bij Hotel New York? Het bekende restaurant biedt plaats aan 400 gasten en heeft een zeer uitgebreide menukaart.

Eten en Drinken