Anouk

Inspiratie in kamer 101

Girl, Lost en One Word… Het zijn bekende songtitels voor de fans van Anouk. Zij weten waar de Haagse rockzangeres die nummers schreef: in Hotel New York. Dat is niet toevallig ook de naam van het album waarop ze staan.

Het hotel heeft een bijzondere aantrekkingskracht op Anouk (Teeuwe). De in 1975 geboren zangeres vertelde erover in een documentaire die Frank Evenblij in 2009 met haar maakte. “Ik ben een keer hier in een kamer terechtgekomen en toen dacht ik: ‘Dat is een heel mooie plek om je een beetje af te zonderen.’ Zeker toen werkte dat heel goed.”

DAT-recordertje

Anouk verbleef in 2004 een paar weken in kamer 101. Vrijwel alle nummers van haar vierde studioalbum ontstonden daar, of in de aangrenzende kamer van mede-componist Bart van Veen. Hij werkte eerder onder meer mee aan Nobody’s Wife. Die hit uit 1997 wordt gezien als Anouks definitieve doorbraak bij het grote publiek.

Evenblij interviewde Anouk onder andere in die bewuste kamer 101. “Bart had altijd zijn gitaar bij zich. De ene keer zaten we in zijn kamer, de andere keer weer hier. Een beetje spelen en ik had een DAT-recordertje met wat microfoons en dan namen we het op.”

Neuriën

Over de samenwerking met Van Veen zei Anouk in november 2004 tegen de Volkskrant: “’Joh, ik kon niks. Ik bespeel nauwelijks een instrument en ik kan amper noten schrijven. Creatief gezien weet ik precies wat ik wil, maar ik kon alleen liedjes schrijven in mijn hoofd. Die neurie ik voor aan Bart. Ik vertrouw hem volledig.” Het was een van de interviews ter promotie van het album. Die gesprekken vonden plaats… in Hotel New York.

De liedjes van het album zijn opgenomen in een studio aan de overkant van de Oceaan, in New York. Hotel New York verscheen in december 2004. De cd stond twaalf weken op 1 in de Nederlandse Album Top 100. De singles Girl en Lost behaalden de tweede plaats in de Top 40; One Word reikte tot de vierde plaats.

Tekst: Martin Dekker
Foto: CD Hotel New York

#17 George en Linda

Voor George en Linda Vrolijk is Hotel New York onlosmakelijk verbonden met de liefde. Hun liefde! Het was George die voor hun eerste ontmoeting de locatie koos: Hotel New York.

Lees verder