Voorwoord
Burgemeester Aboutaleb

Wie kent haar niet?  Ze wordt vaak in één adem genoemd met onze bruggen, onze clubs, onze havens  onze schepen, onze mast en onze hal. Hotel New York is een onmisbaar onderdeel van onze Rotterdamse identiteit en een icoon van de stad. Voor een Grand Old Lady is ze nog opvallend jong. Want 25 jaar is een mooie mijlpaal, maar voor je gevoel bestaat ze al veel langer. ‘Alsof ze er altijd al was’, zeggen ze wel eens over Hotel New York. Dat gevoel heeft ongetwijfeld te maken met de bijzondere geschiedenis van het rijksmonument dat tussen 1901 en 1917 werd gebouwd.

Als stad van de vernieuwing doen we er goed aan om ook onze historie te koesteren en soms ook eens in de achteruitkijkspiegel te kijken. Van de anderhalf miljoen landverhuizers van weleer die hier naar ‘De Nieuwe Wereld’ emigreerden tot de passagiers van de cruiseschepen en de hotelgasten van vandaag. De kade is al bijna anderhalve eeuw het decor van reizen. Hotel New York symboliseert die reis. Ook in haar vorige leven als hoofdkantoor van de Holland-Amerika-Lijn. Een metafoor voor aankomst en vertrek. En zoals veel gasten het benoemen: van ‘thuiskomst’.

De Erasmusbrug was nog toekomstmuziek. Er was nog geen metrostation. Toen het hotel in 1993 haar deuren opende, moesten gasten ver omreizen om de nog weinig uitnodigende winderige Wilhelminapier te bereiken. En toch was het vanaf het eerste uur direct een succes. Hotel New York staat ook symbool voor de daadkracht die onze stad zo eigen is. 25 verhalen over 25 jaar Hotel New York. Het woord is aan de pioniers van weleer die zagen wat anderen nog niet zagen. Aan de ondernemers, de medewerkers, de relaties en uiteraard de gasten.

Hotel New York is een plek die velen in hun hart hebben gesloten. Persoonlijk ontbreekt mij helaas vaak de tijd voor een bezoek met familie en vrienden, maar omdat het hotel zich ook prima leent voor bijeenkomsten als vergaderingen geniet ik toch geregeld van de bijzondere locatie, service en gastvrijheid. Misschien zijn het die toegankelijkheid en vanzelfsprekendheid die de ongekende aantrekkingskracht verklaren. Het zou me dan ook niet verbazen als mensen over 75 jaar tijdens het eeuwfeest tegen elkaar zeggen: ‘Hotel New York? Dat zat hier toch altijd al?’

Veel leesplezier.

Ahmed Aboutaleb
Burgemeester Rotterdam

25 jaar Magazine

#1 Daan, Hans en Dorine

Daan van der Have, Hans Loos en Dorine de Vos zagen de potentie van het vervallen, voormalige hoofdkantoor van de Holland-Amerika Lijn op de kop van de ook al niet florissante Wilhelminapier.

Lees verder