Martin Lodewijk

Avontuur van Agent 327

Eén van de stripalbums uit de beroemde Agent 327-reeks speelt zich grotendeels af in Hotel New York. Geestelijk vader Martin Lodewijk schreef en tekende dit zeventiende ‘dossier’, dat kortweg Hotel New York heet, in 2002 voor het AD. Bijna vier maanden lang konden de lezers de avonturen van de geheim agent op de Wilhelminapier dagelijks volgen.

Martin Lodewijk (1939) is een vermaarde en veelzijdige striptekenaar. In 1978 ontving hij voor zijn oeuvre de Stripschapprijs, de hoogste onderscheiding in de Nederlandse stripwereld. Bij het grote publiek is de Rotterdammer vooral bekend door de spannende en komische stripboeken over Agent 327, wiens echte naam Hendrik IJzerbroot is.

Hij bereidt zich altijd gedegen voor. Ook voor dit verhaal. “Ik had toestemming van de directie om in het hele hotel rond te kijken. Ik kwam overal, van boven tot beneden. Ik heb honderden foto’s gemaakt, ben tussendoor ook nog de nodige keren uit eten gegaan. Ik woonde toch dichtbij. Nog steeds trouwens.”

Tot in de kleinste details

Van 2000 tot 2004 maakte Lodewijk elke dag een halve pagina voor het AD. Hotel New York liep van half april tot half augustus 2002. Tot in de kleinste details kloppen de tekeningen. Of het nu gaat om de trap, de kantoren, de toiletten, de torenkamers, het restaurant of het landverhuizersmonument op de kade. Ook enkele medewerkers zagen zichzelf terug als stripfiguur.

Agent 327 ontdekt een verbijsterend geheim, diep onder Hotel New York verscholen, vertelt Lodewijk: “Nog veel dieper dan waar nu NY Basement zit, bevond zich een door de Duitse bezetter in de Tweede Wereldoorlog in het geheim gebouwde onderzeebootbasis. En na al die jaren ligt er nog steeds een U-Boot met een atoombom aan boord varensklaar aangemeerd…” Die vaart naar Amerika om na bijna zestig jaar de oorlog alsnog te winnen! Maar Agent 327 weet, samen met vaste assistente Olga Lawina, een ramp te voorkomen.

Speciale uitgave

In 2016 is, speciaal voor Hotel New York, een aparte herdruk van het album verschenen. Lodewijk heeft voor die gelegenheid een middag zitten signeren voor fans en gasten die het stripboek aanschaften. “De speciale uitgave is nog steeds te koop – ook in de kiosk van het hotel.”

Lodewijk tekent en schrijft nog steeds. Na Hotel New York verschenen onder meer nog drie boeken over Agent 327, zodat de teller van de reeks nu op 20 staat. “En ik ben begonnen aan nummer 21. Maar ik doe het rustiger aan. Ik hoop dat ik de tijd krijg er nog een paar titels aan toe te voegen.”

Tekst: Martin Dekker
Foto: Ferdy Collewijn

#16 Anouk

Girl, Lost en One Word… Het zijn bekende songtitels voor de fans van Anouk. Zij weten waar de Haagse rockzangeres die nummers schreef: in Hotel New York.

Lees verder