We mogen weer!

We mogen weer!

Het terras met het mooiste uitzicht van Rotterdam opent. Het restaurant met die lekkere oesterbar gerechten. Die mooie Reuchlin zaal voor vergaderingen. Het kan weer!

Zondag 15 maart 2020 18:00 uur. De horeca sluit zijn deuren. Hotel New York is tot nader bericht gesloten. Voor de vaste gasten, gezinnen die een dagje uit gaan, zakenlui, het restaurant sluit. In de tussentijd heeft het personeel van Hotel New York de boel opgeknapt. We hebben geverfd, geschuurd en geschrobd. En nu is het zover. We zijn weer open.

 

Hoe is het nu als medewerker bediening of de bartender om tijdens deze gekke tijden aan het werk te zijn?

We merken het gelijk als wij de eerste gasten mogen ontvangen. Het is anders en even wennen. De anderhalve meter die je moet hanteren. Niet meer naast de gasten staan of het bord netjes voor hun neus neerzetten. Het biertje dat je nu op afstand op een viltje neerzet. En waar is het ontbijtbuffet? We hebben het één en ander moeten aanpassen. Afstand, afstand, afstand.

Voor ons is het wennen, maar voor de gasten natuurlijk ook. De gesprekken zijn anders, veel persoonlijker. ‘Maar hoe is het nou met jou?’ een vraag die wij veel krijgen van de gasten. ‘Wat hebben jullie al die tijd gedaan?’ ‘Vind je het niet spannend om aan het werk te gaan?’

De kelners vinden het spannend, maar ook heel leuk. ‘We mogen eindelijk weer doen wat wij het leukst vinden. Werken in Hotel New York, gasten helpen en een leuke avond of middag bezorgen. Heen en weer rennen en vliegen. Dat mooie biertje tappen met een bitterbal ernaast.’ Hoe vaak we niet om ons heen keken toen het restaurant leeg was. Waren onze gasten hier maar weer.

De anderhalve meter leek het werken in de horeca minder persoonlijk of gastvrij te maken, maar niets is minder waar. Al onze gasten zijn blij dat zij weer bij ons terecht kunnen. Iedereen is nieuwsgierig. ‘Ben je nou meer aangekomen doordat restaurant dicht was?’ ‘Hoe is het nu voor jou om met de nieuwe regels je werk te doen?’ Heel leuk om te zien dat onze gasten zo geïnteresseerd zijn. We hebben langere gesprekken aan tafel en af en toe zou je bijna vergeten dat wij niet open zijn zoals een jaar terug. ‘Wilt u een foto van ons maken?’ waarna de gast twijfelt om de telefoon wel aan te geven. De zwarte handschoenen helpen je eraan herinneren dat het toch weer anders is dan dat het hiervoor was.

Het stelletje dat weer aan de bar kan zitten is heel erg blij. ‘Maar hoe gaan jullie dit verder in de toekomst nog doen?’ De gasten denken er dus ook veel over na. Want zij hebben hun gezellige avond in Hotel New York al een tijdje moeten missen. ‘Proost, op eindelijk weer een avond er tussenuit!’ en ze genieten van het flesje wijn wat zij hebben besteld.

Wij hopen dat wij jullie snel weer zien. Het stel dat hun jubileum viert, het gezin waar de jongste jarig is of gewoon zomaar. Wij zijn in ieder geval blij dat wij weer lekker aan de slag kunnen, zowel op het terras, in ons restaurant en ook in onze zalen. Tot snel!

De medewerkers van Hotel New York