De Importeur

De Importeur

Je kent het misschien wel, de zoektocht naar die perfecte fles die aansluit bij het etentje dat je organiseert voor je vrienden. Persoonlijk vind ik het super leuk om je goed te laten informeren. Je merkt dat (de meeste) eigenaren van wijnwinkels dat ook super tof vinden om te doen, zo kom je dan de volgende keer weer bij ze terug natuurlijk. Hotel New York werkt al 10 jaar samen met Wijnhandel  J. Bart. Wie zijn zij, welke filosofie hebben zij en belangrijker nog, waar bewaar je de meer dan 800 verschillende wijnen en 225 distillaten? Daar hebben ze in de Zuid-Oost Beemster de perfecte oplossing voor gevonden. Vandaag blog 2: De importeur.

Wijnhandel J. Bart

Wijnhandel  J. Bart heeft zich eind 20e eeuw gevestigd in een oud fort wat onderdeel uitmaakt van de stelling van Amsterdam. Het goede vind ik dat ze altijd op zoek gaat naar de bron van de wijn. Ze kopen dus bijna in alle gevallen rechtstreeks wijn bij de boer, wat ervoor zorgt dat de relaties onderling altijd in stand worden gehouden en er regelmatig contact is (over bv. kwaliteit). Zo kun je dus en een goede relatie onderhouden en zaken doen naast en met elkaar. Elk jaar maken de leerlingen in ons café-restaurant en geïnteresseerde kelner de reis richting het noorden voor een speciaal samengestelde wijnproeverij. Het is  altijd een feestje om de wijnen te proeven van verschillende huizen en wordt er aandachtig geluisterd over het hoe en wat.

Fort Benoorden Purmerend

Gebouwd tussen 1886-1895 maakt fort Benoorden Purmerend onderdeel uit van de stelling van Amsterdam. Die stelling was er op ingericht om als verdedigingslinie voor onze hoofdstad te dienen. Na de tweede wereldoorlog heeft het fort gediend als gevangenis voor collaborateurs of degenen die daar verdacht van werden. Een plek met geschiedenis dus. Het voordeel van zo’n fort is uiteraard dat het niet van kurk gemaakt is, maar van beton. Door die dikke muren schommelt de temperatuur binnen in het fort het hele jaar door minimaal, ideale bewaaromstandigheden voor wijn dus. Naast temperatuur zijn ook licht en luchtvochtigheid belangrijk voor optimale bewaaromstandigheden. Ook dat zit daar wel snor tussen die betonnen muren.

De kluis

Het leukste aan mijn bezoeken aan het fort blijft toch wel “de schatkluis” zoals ik haar noem. Diep in de krochten van het fort (oké ietwat geromantiseerd is dit wel) ligt deze “kluis” met  daarin haar meest bijzondere wijnen. De wijnen van “Domaine Romanée Conti” bijvoorbeeld. Deze  worden wereldwijd beschouwd als de heilige graal onder wijnen. De meeste flessen gaan voor duizenden euro’s over de toonbank  en dan heb ik het alleen al over de slechte jaren. Het blijft altijd weer leuk om oog in oog te staan met het in ieder geval het meest gewilde wat de wereld aan wijn te bieden heeft.

Naast het feit dat zij leveren aan horecazaken is ook leuk om te vermelden dat ze sinds een aantal jaar ook de consument bij hen terecht kan. Via de website kun je wijnen bestellen die normaliter alleen voor de horeca beschikbaar zijn.

Tip: De rosé van Muga (één van de top producenten in de Rioja streek) is superlekker als het zonnetje straks weer doorbreekt  en nog betaalbaar ook.

Volgende maand: Waarom wel of juist geen fles huiswijn bij je diner.

Groetjes, Maarten

Hotel_New_York_Wijnblog_Maarten_1

Maarten van Doorn

Maarten van Doorn is leidinggevende in het café-restaurant van Hotel New York en onder andere verantwoordelijk voor de wijnkaart en training van personeel. Na het behalen van zijn wijnbrevet in 2017 gaat hij in 2018 beginnen aan de vinologenopleiding aan de wijnacademie.