Cees Zevenbergen

Historische plek

Leven en werk van Cees Zevenbergen zijn helemaal verweven met Rotterdam, waarover hij veel heeft geschreven. Tot zijn pensioen werkte hij veertig jaar voor het Gemeentearchief Rotterdam en het Maritiem Museum.

De in Poortugaal wonende (maritiem) historicus heeft ook de geschiedenis van de Holland-Amerika Lijn en het vroegere hoofdkantoor (Administratiegebouw) uitvoerig bestudeerd. Onder meer voor zijn in 1990 verscheen boek Toen zij uit Rotterdam vertrokken, over de emigratie door de eeuwen heen. “Van de in totaal ongeveer anderhalf miljoen landverhuizers die via Rotterdam gingen, zijn er wel een miljoen daar van de kade vertrokken.”

Gastenboekje

In opdracht van Hotel New York werkte Zevenbergen mee aan een gastenboekje. Dat lag vanaf de opening op alle hotelkamers; gasten mochten het als souvenir aan hun verblijf meenemen. Hij schreef de teksten over de historie van het gebouw, de Wilhelminapier, de Holland-Amerika Lijn en de landverhuizers die via Rotterdam de grote oversteek maakten om hun geluk elders te beproeven. Later volgden nog twee, uitgebreidere edities. “Die derde heet Hier is het gebeurd en is van een jaar of twee jaar geleden. Het is inmiddels een heel boekwerk geworden. Gasten die overnachten mogen het boek meenemen. Tevens is het te koop in de boekwinkel in de lobby.”

“Toen de oprichters van Hotel New York, Daan van der Have, Hans Loos en Dorine de Vos, bezig waren met de renovatie van het gebouw, ben ik er diverse keren langs geweest. Samen met mijn baas, archivaris Schimmelpenninck van der Oije. Om te kijken hoe het werk vorderde en we konden soms adviezen geven, omdat zij dingen in originele staat wilden behouden of herstellen.”

Allereerste nacht

Van Zevenbergen en zijn echtgenote behoorden bij de opening tot de eerste hotelgasten. “Omdat ik me er een beetje mee bemoeid had, mochten we er de allereerste nacht slapen. In een prachtige kamer.”

Kort na de opening kwam er op initiatief van Zevenbergen “een museumpje” over de geschiedenis van de plek en het gebouw. Het zat in een van de torens. “De materialen waren van het Gemeentearchief en waren eerder gebruikt voor een tentoonstelling over de Holland-Amerika Lijn. Er was behoorlijk belangstelling voor. Maar de toren was moeilijk bereikbaar en als bezoeker mocht je er alleen onder geleide naar toe. Het museumpje heeft er een paar jaar gezeten. Commercieel was het voor het hotel veel interessanter om die kamer te verhuren. Daar had ik wel begrip voor. De andere torenkamer was heel erg populair als bruidssuite.”

Tekst: Martin Dekker
Foto: Cees Zevenbergen

#15 Agent 327

Eén van de stripalbums uit de beroemde Agent 327-reeks speelt zich grotendeels af in Hotel New York. Geestelijk vader Martin Lodewijk schreef en tekende dit zeventiende ‘dossier’.

Lees verder